De diversiteit van olie

Olie vormt een belangrijk onderdeel in het behoudt van een motor. Doordat er in een motor van een auto veel bewegende componenten zijn moet ervoor worden gezorgd dat deze intact blijven om de motor in topconditie te houden. Hiervoor wordt motorolie gebruikt.

De olie binnen de auto heeft een aantal functies. Zo smeert het de motoronderdelen zodat deze niet tegen elkaar schaven. Maar ook zorgt de olie ervoor dat de motor niet oververhit. Doordat de zuiger binnen de motor erg snel beweegt wordt er warmte opgewerkt. De motorolie loopt langs deze delen en voert een deel van deze warmte af.

Er zijn veel verschillende soorten motorolie, om een passende olie te vinden bij de motor van jouw auto komen er een aantal dingen bij kijken. Doordat elke motor een ideale oliesamenstelling heeft is het belangrijk om je hieraan te houden. Een voorbeeld is viscositeit. De viscositeit geeft dikte van de olie aan. Hierin zal een dikkere olie vaak beter smeren, maar een dunnere olie voert de warmte beter af. Vaak heeft een fabrikant graag allebei deze eigenschappen graag in de olie. Hiervoor zijn ‘’multigrade oliën’ uitgevonden. Deze oliën zijn erop gericht allebei deze eigenschappen te leveren. De aanduiding middels een SAE-nummer geeft aan hoe dik een olie wordt als deze warm wordt. Zo is een 10W30 olie dunner dan een 10W50 olie op temperatuur. De fabrikant kan deze eisen stellen bij het selecteren van een olie. Er zijn merken die een specifieke olie aanraden om eventuele problemen welke bij andere bijna vergelijkbare types olie wel voor zouden komen, te voorkomen.

Naast de eisen van de fabrikant worden er ook milieu eisen gesteld aan olie. Bij de invoer van verplichte katalysatoren moesten er ook onderdelen worden veranderd aan het soort olie dat in de motor gaat. Er is namelijk een kans dat de verbrande olie door de katalysator in de lucht wordt losgelaten. Dit moet zo veel mogelijk worden tegengegaan.

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *